Yritys / Historia

Historia


J. Puputti
J. Puputti
VÄRIKÄS VUOSISADAN ALKU

Yhtiön alkuperäisenä säilytetty nimi ORIENT-OCCIDENT (itämaat-länsimaat) on peräisin viime vuosisadan alussa vallinneesta kansainvälisestä ajattelutavasta. Yhtiön perustaja Juhana Puputti syntyi Sortavalassa vuonna 1882. Hän vaikutti vuosina 1907-1918 Moskovan suomalaisissa liikemiespiireissä.

J.Puputti matkusti moskovalaisen tukkuliikkeen Jacobson, Gruenhaus & Co:n edustajana ympäri silloista Venäjää ja avasi vuonna 1910 haarakonttorit Tashkentiin Turkestanissa, Skobeleviin Ferghanassa ja Buharaan Buharan emiirikunnassa. Haarakonttoreita varten valmistettu näytekokoelma painoi lähes 5000 kg. Matkaan kului 6 kuukautta ja se toistui vielä kolme kertaa vuosina 1911-1913. Mainittakoon vielä, että toiminimi jo ennestään työskenteli varsin laajalla alueella. Se rajoittui lännessä Tornioon ja Maarianhaminaan sekä idässä Vladivostokiin. Pohjoisessa alue rajoittui Arkangeliin ja etelässä Batumiin Mustan meren rannalla.


J.Puputti ja haarakonttorin henkilökuntaa

Norrménin talo
Orient-Occident palvelee

ORIENT-OCCIDENT KÄYNNISTYY

Vuonna 1914, ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä, J.Puputti perusti kahden työtoverinsa kanssa Moskovaan kilpailevan tukkuliikkeen, joka kohta lokakuun vallankumouksen jälkeen kansallistettiin vuonna 1918. Tämän jälkeen hän siirtyi perheineen Helsinkiin, jonne OY ORIENT-OCCIDENT Ltd perustettiin vuonna 1919.

Ensimmäinen toimipaikka oli Katajanokalla Norrménin talossa, osoitteessa Kanavakatu 2. Varasto sijaitsi katutasossa ja sen päällä oli konttori. Henkilökunnan lukumäärä lähenteli 10 henkeä. Puitteet olivat vaatimattomat, mutta näkymät sitä komeammat. Edessä aukeni Kauppatori ja Eteläsatama, vastapäätä Presidentin linna.


Henkilökuntaa 1924
Näköala liikkeen "akkunasta"

Edustaja lähdössä asiakaskäynnille


Kuorma-auto lähdössä keikalle
1920-luvun tavaravalikoima käsitti aluksi mm. satulasepän tarvikkeita, solkia ja heloja, sekä puuvilla-, pellava-, hamppu-ja juuttilankoja pakkaustarkoituksiin ja kotikutomoiden käyttöön. Toimitilat osoittautuivat ennen pitkää riittämättömiksi, ja 20-luvun puolivälissä vuokrattiin varasto- ja toimitilat Lackmanin talosta, osoitteesta Mikonkatu 11.

1930-luvulla valikoimat monipuolistuivat. Verhoilutarvikkeita täydentämään tulivat patjakankaat ja huonekalukankaat. Kun 20- ja 30-luvun vaihteen pulavuosista oli selvitty, alkoi liikevaihto tasaisesti kasvaa ja varastotilat kävivät ahtaiksi. Oli pakko vuokrata kaupungilta varastotilaa satamasta. 30-luvun nousukausi huipentui vuoteen 1937, jolloin henkilökuntaakin oli 20 henkeä.

1940-luvun sotavuodet merkitsivät tälle suotuisalle kehitykselle täydellistä takaiskua ja tomintaa pidettiin yllä säästöliekillä. Kauppaa käytiin 40-luvulla korvikkeilla, paperilangoilla ja niistä kudotuilla tekstiileillä. Toiminta siirtyi vuonna 1948 sotien välissä hankittuun omaan kiinteistöön, osoitteeseen Lönnrotinkatu 22.

ORIENT-OCCIDENT RAKENTUU

1950-luvun alussa tuontisäännöstelyä ruvettiin vähän kerrassaan purkamaan. Tämä loi taas edellytykset normaalille liiketoiminnalle. Sodan jälkeisinä vuosina saavuttivat huonekalukankaat valta-aseman tavaravalikoimassa. Samaan aikaan ruvettiin myös kehittämaään mattomyyntiä.

1960-luvun lopulla ostettiin Lauttasaaresta tyhjä teollisuusrakennus, kun tavaroiden kuljetus ja käsittely keskikaupungilla oli ajan myötä osoittautunut liian hankalaksi. Kiinteistöä täydennettiin toimisto-ja näyttelytiloja sisältävällä lisärakennuksella. Vuonna 1969 päästiin muuttamaan Lauttasaareen, osoitteeseen Kiviaidankatu 3.

1970-luvun alussa mattomyynti kehittyi voimakkaasti. Silloin tulivat markkinoille myös tekstiilimatot. Niiden varastointiin ja käsittelyyn Lauttasaaren tilat olivat sopimattomat. Sen vuoksi hankittiin Espoon Kivenlahdesta Kiviruukin teollisuusalueelta iso tontti, jolle vuonna 1973 rakennettiin hallivarasto osoitteeseen Ruukinkuja 2. Tuotevalikoimiin tulivat vähitellen myös verhokankaat ja muut sisustustekstiilit.

Vuonna 1980 varaston yhteyteen valmistui lisärakennus, johon tulivat myös toimisto-, näyttely- ja noutomyyntitilat. Yhteen paikkaan keskitetty toiminta ja nykyaikaiset varastotilat osoittautuivat erittäin tehokkaiksi, ja liiketoiminnat saivat lisää vauhtia. Uusia tuoteryhmiä saatettiin taas lisätä myyntiohjelmaan, ja mattovalikoimat laajenivat käytävä- ja kuramattoihin.

1990-luvun lopussa jouduttiin varastotilat jälleen toteamaan riittämättömiksi lattianpäällysteiden valikoimien laajennuttua laminaattilattioihin, joustovinyyleihin ja muovilattioihin. Vuonna 1997 rakennettiin varastohallin yhteyteen laajennus, jonka avulla helpotettiin varastotilojen ahtautta ja kehitettiin myös lattia-asiakkaiden noutopalvelua.

VALMIINA UUDELLE VUOSISADALLE

Vuonna 2005 laajennettiin varastotiloja jälleen Quick-Step laminaattilattioiden myynnin ja malliston voimakkaan kasvun vuoksi. Myös huonekalukankaiden myynnin kasvaessa tarvittiin lisätiloja viivakoodien ohjaaman koneellisen leikkausprosessin johdosta. Lisätilat mahdollistivat myös sisustustekstiilien valikoimien laajentamisen moninkertaiseksi ROMO-yhteistyön avulla. Uudet lattianpäällysteiden tuoteryhmät kuten klikattavat keraamiset Faenza Clip Tile – laatat, massiiviparketit ja Par-Ky – puulattiat sekä vinyyliparketit ja kudotut vinyylilattiat tulivat valikoimiimme heti varastolaajennuksen valmistuttua.

ORIENT-OCCIDENT on tänä päivänä entistä valmiimpi 2000-luvun haasteisiin. Toimimme 5.000 neliömetrin nykyaikaisissa toimitiloissa. Uusi toiminnanohjausjärjestelmämme on otettu onnistuneesti käyttöön vuonna 2007. Toiminta-ajatuksenamme on, sisustusalan parhaana tukkuliikkeenä, markkinoida korkealaatuisia tuotteita ja laadukkaita palveluja koteihin ja julkisiin tiloihin. Voimavaroina toiminnassamme ovat asiantunteva ja sitoutunut henkilöstö, tyytyväinen asiakaskunta sekä vakavaraisen ja kannattavan yrityksen taloudelliset resurssit.