Tekstiilimatolla mukavuutta moderniin kouluun - Hiekkaharjun koulu pilottina

Hiekkaharjun koulu

Kiinteät luokkatilat ja kaikuvat käytävät alkavat olla koulumaailmassa historiaa. Uudet koulut rakennetaan ja vanhat remontoidaan nyt varsin erinäköisiksi, kuin vuosikymmeniä sitten kouluja käyneet ovat tottuneet. Nykyaikainen koulurakennus on kuin moderni työpaikka: tilat ovat avoimia ja eri tarpeiden mukaan muunneltavia. Pulpettien sijaan oppilaat saattavat tehdä ryhmätöitä vaikkapa säkkituoleissa istuen.

Työskentelyssä korostuvat yhteisöllisyys, sosiaalisuus ja aktiivinen oppiminen. Uudenlainen oppimisympäristö luo uudenlaista kysyntää tiloissa käytetyille materiaaleille. Koulujen nykyiset tarpeet on huomioitu myös Orient Occidentilla.

Toistaiseksi tärkeimpänä tuotteena on ollut lattioihin asennettava tekstiilimatto, joka akustoi tehokkaasti sekä askelten kopinaa että puheääntä.

 - Tekstiilimatto vaimentaa heijasteääniä, mikä laskee melutasoa huomattavasti, kertoo Orient Occidentin liiketoiminnan kehittämispäällikkö Kari Suonpää.

Myös verhoilla voi pehmentää avotilan äänimaailmaa.

- Akustoivat verhot sopivat erinomaisesti tilanjakajiksi isoon avotilaan. Niitä on käytetty vielä vähän, mutta niiden suosio tulee varmasti kasvamaan, Suonpää uskoo.

Hiekkaharjun koulu

Vantaan Hiekkaharjun koulussa on toteutettu kaksivuotinen pilotti, jossa testataan tekstiilimaton toimivuutta oppimisympäristöissä ja myös käytävillä. Akustoivaa tekstiilimattoa on käytetty yksittäisissä luokkahuoneissa, kirjastotiloissa ja opettajanhuoneissa. Kouluun asennettiin alkuvuodesta 2017 Millikenin tekstiilimatot. Hiekkaharjun koulun rehtori Sami Suomela kertoo, että opettajat ja lapset ovat olleet innoissaan uusista, mukavista ja hiljaisista lattiapinnoista.

Kengättömässä koulussa matot pysyvät siisteinä.

- Lapset suhtautuvat mattoihin kunnioituksella ja noudattavat annettuja ohjeita.

Hiekkaharjun koulu

Hiekkaharjun koulu on rakennettu 70-luvun alussa, mutta remontoitu perusteellisesti vuonna 2006. Suomela on iloinen, että remontin yhteydessä tilat tehtiin joustaviksi taipuen mainiosti myös nykyaikaiseen monimuoto-opetukseen. Avoimet tilat on nyt rajattu tekstiilimaton värein, joista jokaisella värillä on jokaisella pedagoginen merkitys.

Suunnitelman värien merkityksistä ovat tehneet koulun omat opettajat.

- Neljällä käytetyllä värillä olemme halunneet rajata alueet työskentelyn mukaan. Esimerkiksi keskustelualue on eri värinen kuin niin sanottu vetäytymisen alue, jossa työskennellään hiljaisuudessa, selventää Suomela.

Hiekkaharjun koulu

Tekstiilimatto lattiamateriaalina herättää edelleen ennakkoluuloja. Mielikuvat muuttuvat hitaasti, vaikka tekstiilimattojen suosio on viime vuosina kasvanut.

Nykyaikainen tekstiilimatto on nylonnukkaa, joka sitoo tehokkaasti ilman epäpuhtauksia. Vantaan Hiekkaharjun koulun uusien tilojen ilman laatua, lian kertymistä ja akustiikkaa mitataan TPA Anderssonin tutkimuksella.

- Rehtorina roolini on ollut välittää tietoa tekstiilimaton eduista myös asiasta kiinnostuneille vanhemmille, kertoo Suomela.

 Kari Suonpää täsmentää, että mattojen oikeanlainen huolto on äärimmäisen tärkeää. Oikeat tuotteet sekä välineet ja säännöllinen puhdistus ovat kaiken A ja O.

- Tätä varten koulutamme siivousliikkeen ja teemme kohdekohtaisen ohjekansion. Hyvin huollettuna tekstiilimaton ikä on noin 10-15 vuotta.

Hiekkaharjun koulu

Erittäin vaativien likatahrojen kanssa ei tarvitse taistella - nykyaikainen tekstiilimatto asennetaan paloina, jolloin tahriintuneen palan voi korvata helposti uudella.

Hiekkaharjun koulussa käytetyn Millikenin tekstiilimaton asennus kävi helposti tarrapohjaisella kiinnityksellä. Näin vanhaa lattiaa ei tarvinnut purkaa alta, vaan se on entisellään mikäli tekstiilimatto halutaan poistaa joku päivä. Suonpään mielestä tämä on erinomainen ratkaisu myös muihin kohteisiin, jotka haluavat kokeilla tekstiilimaton etuja.

- Näin pilotointi onnistuu kevyesti, kun alle ei tarvita isoa remonttia.