O&O

Kuvittele mielessäsi työympäristö, johon on ihana tulla aamuisin. Jo ovella vastassasi ovat harmoniset värit ja lempeät materiaalit. Omalla työpisteelläsi sinua odottaa miellyttävä rauha. Työkavereiden tapaaminen tapahtuu luontevasti taukohuoneessa, jossa voit istahtaa hetken kutsuvalla sohvalla tai lounastaa kunnon ruokailuryhmän äärellä. Kodikasta tunnelmaa käytävillä ja huoneissa tuovat viherkasvit ja persoonalliset yksityiskohdat.

Tällaiset lähtökohdat olivat mielessä sisustusarkkitehti Katriina Lankisella, kun hän aloitti suunnittelemaan Orient-Occidentin uusia, keväällä 2017 valmistuneita toimistotiloja.

- Tiloilta toivottiin ensisijaisesti viihtyisyyttä ja kodinomaisuutta. Suunnittelussa on alusta asti otettu huomioon henkilökunnan toiveet ja mielipiteet, sillä he tuntevat parhaiten työnsä luonteen, Lankinen kertoo.

Mukavuuden lisäksi tilojen tuli olla käytännölliset sisäisen viestinnän ja tiimityön kannalta. Yhteiset oleskelutilat on tehty niin, että siellä voi järjestää pikaisen ideointipalaverin kahvikupin äärellä.

- Tarvittaessa on mahdollisuus vetäytyä myös omaan rauhaan esimerkiksi keskittymistä vaativaa työtä tai puhelua varten.

Oikea hetki toimistotilojen uudelleen sisustamiseen tuli kaksi vuotta sitten, kun edessä oli iso tekninen remontti. Työ aloitettiin Lankisen tekemistä sisustussuunnitelmista, jonka jälkeen LVI-suunnittelija ja sähkösuunnittelija suunnittelivat tilojen ilmastoinnin ja sähkötyöt. Mukana projektissa olivat myös rakennussuunnittelija, pääarkkitehti sekä rakennuttajan konsultti eli valvoja. 

O&O

Lankinen on suunnitellut Orient-Occidentille myös vuonna 2015 valmistuneet aula- ja näyttelytilat, joiden pohjalta oli luonteva jatkaa myös toimistotilojen ideointia. Tiloihin haluttiin sama valoisa ja ilmava tunnelma loft-tyyppisellä rouheudella. Loft-henki näkyy muun muassa korkeasssa, avonaiseksi jätetyssä katossa. Kantavina teemoina sisustuksessa ovat paja, pirtti ja puutarha.

- Paja tarkoittaa rentoja työskentelytiloja, joissa on tekemisen meininki ja pirtti taas kodikkuutta. Puutarha-ajatus taas lähti siitä, että toimistossa haluttiin käyttää oikeita kasveja ja luonnonmateriaaleja, avaa Lankinen.

Uudistetuissa tiloissa on käytetty Orient-Occidentin omia materiaaleja. Jokaisessa huoneessa on erilainen, persoonallinen tapettikuosi. Lattioissa taas on käytetty tekstiilimattolaattaa, joka tuo tiloihin lämpöä ja on ihanteellinen akustiikan kannalta. Laattoina asennettava tekstiilimatto mahdollistaa leikittelevän toteutuksen kuten työhuoneissa käytetyn kalanruotokuvion.

- Lattoina asennettava matto on myös helppo vaihtaa, mikäli yhteen kohtaan tulee tahra, jota ei saa enää puhdistettu, kertoo Lankinen.

Osa Orient-Occidentin henkilökunnasta istuu omissa työhuoneissa ja osa avotilassa. Myös avotiloissa on huolellisen suunnittelun ansiosta rauhallinen tunnelma. Työpisteet on jaettu kalusteiden sijaan akustoivalla verhokankaalla. Toimistotiloja työkseen sisustavalle Lankiselle tämä on ensimmäinen projekti, jossa avokonttorin tilanjakajana kokeillaan vastaavaa toteutusta.

- Onneksi henkilökunnalta on tullut vain myönteistä palautetta, hän hymyilee.

O&O