”Huoneakustiikan suunnittelu on ennen kaikkea tilan käyttäjien kuulemista”

– Miellyttävän äänimaiseman suunnittelu ja toteutus on kultaisen keskitien etsimistä ja löytämistä. Häiritsevää hälyä halutaan hillitä, mutta liian hiljaistakaan ei saisi olla. Jotta suunnittelussa voidaan onnistua tarpeenmukaisella tavalla, kannattaa  tilalle olla määriteltynä yksi pääasiallinen käyttötarkoitus, sanoo Akukon Oy:n akustikko ja tiimipäällikkö Anni Haataja

Estetiikka, tuoksut, tuntemukset sekä korvin kuultavat aistimukset. Jokainen tila on sen käyttäjälle yksilöllinen ja moniaistillinen kokemus. Kun sisustussuunnittelussa tavoitellaan kokonaisvaltaisesti miellyttävää tilakokemusta, on huoneakustiikalla aina erittäin keskeinen merkitys. Akustiikasta puhuttaessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että hyvä tai huono akustiikka on aina myös subjektiivinen kokemus. 

–  Yhteen käyttöön miellyttävä ääniympäristö ei välttämättä ole parhaimmillaan jossain toisessa. Tästä syystä huoneakustiikkasuunnittelun keskeisin lähtökohta on tilan käyttäjien ajatusten, tarpeiden ja toiveiden kuuleminen mahdollisimman laajasti jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa, Anni Haataja toteaa.   

Akustiikka palvelee tilan käyttötarkoitusta

Akustiikka on laaja ja monisyinen tieteenala ja kokonaisuus, johon liittyvät vaatimukset ja vaikutukset ulottuvat siis usein myös sisustusalan suunnittelijoiden työpöydille. Minkälainen painoarvo huoneakustiikalle tietyssä kohteessa annetaan, määrittyy pitkälti tilan käyttötarkoituksen mukaan. 
  
– Esimerkiksi ravintolassa, opetustilassa tai vaikka teollisuushallissa on akustiikalle erilaiset vaatimukset niin tilan käyttäjien kuin myös viranomaisten suunnasta. Siksi myös akustiikan suunnittelussa on erilaiset tavoitteet ja reunaehdot. 

– Kun tilan pääasiallinen käyttötarkoitus saadaan määriteltyä selkeästi, voidaan käyttäjätarpeet ja tekniset seikat saada stemmaamaan yhteen. Kun tiedetään mitä tavoitellaan ja miksi, voidaan saavuttaa se juuri tietyssä tilassa optimaalinen häly- ja hiljaisuustaso mahdollisimman monelle yksittäiselle käyttäjälle. 
 

Tilan käyttöaste on hyvä mittari akustiikkasuunnittelun onnistumiselle.

Akustiikka ulottuu kaikille elämänaloille

Tilan käyttötarkoitus siis sanelee, pyritäänkö akustiikan avulla saamaan aikaan esimerkiksi työrauhaa, puheyksityisyyttä, esteettömyyttä, levollisuutta tai vaikka nautintoa. Näiden lisäksi huoneakustiikka on Haatajan mukaan merkityksellistä myös kustannustehokkuuden näkökulmasta.  

– Tarpeenmukaisesti akustoidussa tilassa on mukava viettää aikaa. Toisin sanoen, miellyttävä akustiikka nostaa tilojen käyttöastetta. Tämä on seikka,  jonka uskon puhuttelevan myös kiinteistömanagereita, rakennuttajia sekä muita sisustus- ja rakennusprojekteihin liittyviä päättäjiä. 

Materiaaleilla voidaan vaikuttaa paljon – laatu ja määrä ratkaisevat

Huoneakustiikasta puhuttaessa keskeisimmät akustiikkaan vaikuttavat tekijät ovat tilassa käytettävät materiaalit, taustaäänitaso  ja tilakoko. 

– Nämä ovat ne osa-alueet, joiden saralla akustiikkasuunnittelussa toimitaan ja joista jokainen on osattava ottaa huomioon siinä tietyssä tilassa tarpeenmukaisella tavalla. Kun suunnittelu tehdään huolellisesti ja projektin eri osapuolet osallistaen, voidaan akustiikkaan liittyvillä ratkaisuilla saada aikaan paljon, Haataja toteaa. 
 
– Lähtökohtaisesti on kuitenkin muistettava, että kaikki tilat eivät yksinkertaisesti sovellu kaikkeen käyttöön, hän täsmentää.   

Haatajan mielestä materiaalivalintoja lähestytään akustiikan näkökulmasta monesti vähän turhankin vaatimattomalla tavalla. 

– Sitä törmää ajatuksiin, että eikö tämä perussermi nyt riitä tai että hyvään huoneakustiseen lopputulokseen riittää pelkät jälkikäteen liimatut akustiikkalevyt, Haataja sanoo. 

Sisustuksen materiaaleilla saadaan huoneakustiikassa aikaan paljon, ja ne ovat se akustoinnin osa-alue, johon voidaan monesti vaikuttaa suhteellisen helposti ja maltillisin kustannuksin. 

Lopuksi Haataja antaa sisustusten suunnittelijoille yleisohjeen miellyttävän akustiikan luomiseen.  

– Materiaalien pitää olla todennetusti akustoivia, ja mikä erityisen tärkeää, niitä täytyy olla riittävä määrä. Erilaisten materiaalien akustisista ominaisuuksista kannattaa kaivaa tietoa pintaa syvemmältä ja tehdä vertailua erilaisten vaihtoehtojen välillä. 

– Kun akustiikka on kohteessa korostetun merkityksellinen juttu, myös me akustiikka-alan asiantuntijat autamme mielellämme. Me tiedämme, että akustiikka ja estetiikka voivat lähes aina kulkea myös käsi kädessä, kunhan ääniasiat nostetaan suunnittelupöydälle riittävän ajoissa, Haataja hymyilee. 
 

Lue myös nettiextra: Akustikon 6 vinkkiä sisustusalan ammattilaisille