Antaudu yksityiskohdille

Orac Decor -listat ja -paneelit viimeistelevät tilan täyteen loistoonsa. Katso vinkit, miten onnistut.

Seinä-, jalka- ja kattolistoilla voit elävöittää pintoja ja kiinnittää katseen. Mieti, millaisen tarinan haluat kertoa ja mistä asiakkaasi pitää. Onko se väri tai kuvio, entä perinteinen vai nykyaikainen muotoilu? Onko pyrkimyksenä saada huone sulautumaan yhteen sisustuksen kanssa vai tulisiko sen erottua kokonaisuudesta? Huomioi arkkitehtuuri ja se, että listat sopivat yhteen aikakauden hengen kanssa.

 

1. Valitse ensi kattolistat 


a. Minkä tyylin valitset?

lkjlkj
Orgaaninen: 

Pehmeitä, pyöristettyjä muotoja.
 

Fragmentoitu: 

Linjakkaat vedot ja pyöristetyt muodot mahdollistavat valon ja varjon kauniin leikin.
 

Koristeellinen: 

Erinomainen valinta kohteisiin, joihin halutaan tuoda historiallista ilmettä.

Lineaarinen: 

Luo kontrastia valon kanssa vahvoilla kulmilla. 
 

b. Entäpä koko?

Hyvä muistisääntö on, että kattolistan tulisi olla jalkalistaa korkeampi. Mitä suurempi kattolista, sitä näyttävämpi lopputulos.

Testaa näytepalalla, miltä lista näyttää katonrajassa. Kädessä lista vaikuttaa suuremmalta kuin oikeassa paikassaan katossa.

Saumaton asennus

Kaikki kattolistat ovat maalattavissa tyyliin sopiviksi ja ne voidaan asentaa täysin saumattomiksi. Listatuotteet ovat vedenkestäviä, joten ne soveltuvat myös kosteisiin tiloihin. Kattolistat ovat kevyitä ja helposti liimaamalla asennettavia.

 

Myös verhokiskon saa kätevästi piilotettua listan taakse, sillä kevyt lista saadaan asennettua kattoon kiinni.

2. Määrittele seuraavaksi jalkalistat

Mittasuhteet tuovat tasapainoa. Jalkalistan korkeus on perinteisesti enimmillään noin kuutisen prosenttia huoneen korkeudesta.
Ole rohkea ja poikkea totutusta: kasvata listan korkeutta reippaasti.

Varmista seinälistoja ja paneeleja käytettäessä, ettei jalkalista jää liian kapeaksi ja etäiseksi muista seinäpintaelementeistä.


3. Viimeistele kokonaisuus seinälistoilla

lkjlkj
”Chair rails” 

Seinälistat pääsevät parhaiten oikeuksiinsa, kun ne asennetaan noin 80–90 cm korkeudelle lattiasta. Varmista, että lista sopii ovenkarmien tyyliin. Jos seinälista työntyy ovenkarmia pidemmälle, on listan ja karmin väliin hyvä jättää noin 10 cm tila. Jos karmi on listaa korkeampi, voi listan asentaa myös karmiin kiinni.

”Picture rails”

Näyttävin lopputulos syntyy, kun seinälistat asennetaan noin 30–50 cm katosta alaspäin. Jos huonekorkeus on suuri, paras paikka seinälistalle on kattolistan ja ovenkarmin keskivälissä. 
Matalassa huonekorkeudessa listan voi asentaa karmin yläreunan kanssa samalle tasolle.

Klassinen tyyli

Klassisen tyylin ystävät rakastavat symmetriaa. Huomioi ovi- ja ikkuna-aukkojen sekä esimerkiksi takan sijainti. ”Chair rail” -lista asennetaan tyypillisesti seinän alatasoon noin 80–90 cm korkeudelle lattiasta. Varmista, että listojen väli pysyy samana (tavallisesti 3–7 cm). Jalkalistan olisi hyvä olla korkeampi kuin listojen väliin jäänyt tila.