Biopohjainen PVC on täällä – uuden ajan vastuulliset tekonahat nyt saatavilla!

Uusissa tekonahoissa käytettävä biopohjainen PVC valmistetaan raakamäntyöljystä, eli uusiutuvasta raaka-aineesta, jonka hiilipäästöt ovat vain murto-osa fossiiliseen öljyyn verrattuna. Biopohjaisesta PVC:stä valmistettava tekonahka kestää kauniina pitkään ja se ei sisällä eläinperäisiä aineita. Lisäksi se on riskitön valinta terveydelle.  

Erilaiset tekonahat ovat tuttu juttu meille kaikille niin vaatteista kuin sisustustekstiileistäkin. Useiden tekonahkojen tärkeimpänä raaka-aineena on käytetty PVC-muovia, joka tekee tekonahkamateriaalista kestävän, kosteutta hylkivän ja helppohoitoisen. PVC:n käyttöön liittyy kuitenkin ongelmia, jotka ovat kirvoittaneet viime vuosina keskustelua.   

– Nykyään PVC:n maine on myös sisustamisen alalla huono ja sen käyttöä vierastetaan mielestäni hyvästä syystä. Materiaalin raaka-ainepohja on uusiutumaton ja sen kierrättäminen on hankalaa, Orient Occidentin projektipäällikkö Nina Veki toteaa.

Kirkby Design, Laser Eco Metallic

Biopohjainen PVC valmistetaan uusiutuvasta raakamäntyöljystä 

Nyt perinteinen PVC:stä valmistettava tekonahka on saanut korvaajan, joka ympäristölle ystävällisempi valinta.

Uuden ajan tekonahan keskeisin raaka-aine on biopohjainen PVC, jonka valmistuksessa käytetään raakamäntyöljyä (Crude Tall Oil, CTO). Kyseessä on erittäin monipuolinen raaka-aine, jota saadaan muun muassa sellun tuotannon sivuvirtana.

– Raakamäntyöljyä voidaan hyödyntää liimojen, kumien, maalien ja biopolttoaineiden valmistuksessa ja sitä käytetään jopa eläinten rehuissa. Vaikka raaka-aine on uusi ja monelle vielä tuntematon, se on tutkitusti turvallinen. Lisäksi raakamäntyöljy on peräisin kokonaan uusiutuvista raaka-ainelähteistä ja sen hiilipäästöt ovat vain murto-osa fossiiliseen öljyyn verrattuna, Nina Veki toteaa.    

Vaikka uuden tekonahan päämateriaali on biopohjainen, on hyvä muistaa, että se ei silti ole biohajoava. 

– Nämä termit menevät arkipuheessa joskus sekaisin. Toisin sanoen, biopohjainen materiaali tulee toimittaa asianmukaiseen kierrätykseen sen elinkaaren päättyessä. Materiaali ei maadu, kuten biohajoava tekee, Veki muistuttaa.   
 

Romon biopohjaiset tekonahat Laser Eco ja Laser Metallic Eco ovat kestäviä valintoja 

Orient Occidentin pitkäaikaisiin toimittajakumppaneihin lukeutuva Romo on tuonut markkinoille kaksi uutta biopohjaisesta PVC:stä valmistettua tekonahkaa nimeltään Laser Eco ja Laser Metallic Eco

– Uutuudet ovat nyt tilattavissa projektimyynnistämme ja asiakaspalvelustamme. Laser Eco ja Laser Metallic Eco ovat juuri sellaisia tuotteita, jotka sopivat hyvin portfolioomme ja joiden puolesta haluamme puhua sisustusalalla laajemminkin. Uudet biopohjaiset tekonahat säilyvät kauniina pitkään, ne palvelevat käyttötarkoituksessaan hyvin ja ovat kestäviä valintoja niin ympäristölle kuin ihmisten ja eläinten hyvinvoinnillekin.   

– Biopohjainen PVC-materiaali on viralliselta nimeltään BIOVYN ja sitä on tekonahkatuotteesta 80 prosenttia. BIOVYN on 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistettu ja sen tuotanto aiheuttaa tavalliseen PVC-muoviin verrattuna 90 prosenttia vähemmän hiilipäästöjä, Veki kuvailee.   
 

Laser Eco ja Laser Metallic Eco -tekonahat ovat kestäviä valintoja niin ympäristölle kuin ihmisten ja eläinten hyvinvoinnillekin.