Näin pidät huonekalukankaat ja matot siistinä - 6 vinkkiä

Laadukkaat sisustusmateriaalit tuovat iloa vuosikausiksi – kunhan niistä pitää huolta. Materiaalien käyttöikää voi pidentää paitsi materiaalivalinnoilla, myös oikaoppisella ja säännöllisellä siivouksella. Vinkeillämme onnistut.

Erilaiset materiaalit asettavat omanlaisensa vaatimukset hoitotoimenpiteille. Niiden noudattaminen on mukavuus- ja ekoteko: puhtaus lisää viihtyisyyttä ja oikealla hoidolla materiaalit säilyvät kauniina pitkään.

Likaa hylkivät huonekalukankaat pysyvät pidempään siistinä

Markkinoilla on paljon tarjolla helppohoitoisia huonekalukankaita, joiden ominaisuuksissa on eroja. Helppohoitoisten kankaiden lianhylkivyys tehdään joko itse jälkikäsittelynä huonekalun pintaan, tehtaalla kankaan tai kuidun pintasuojauksena tai se on ominaisuus kankaan kuidussa. Kun huonekalut on verhoiltu helposti puhdistettavalla kankaalla, kura- tai ruokatahrat eivät ole suuri murhe ja huonekalujen pitäminen siistinä on vaivattomampaa. Orient Occidentin valikoimassa AquaClean-huonekalukankaat edustavat helppohoitoisuutta parhaimmillaan - enemmistö tahroista lähtee pois pelkällä vedellä, sillä kangasrakenteen molekyylikerros estää lian pinttymisen. 

Helppohoitoisten kankaiden lisäksi tekstiilipesuri on oivallinen apu myös huonekalujen puhdistamiseen. Se sopii vesipestäville huonekalukankaille, joiden kuiturakenne ei ole likaa hylkivä tai niissä ei ole likaa hylkivää käsittelyä. Painehuuhteluperiaatteella toimiva tekstiilipesuri imee veden säiliöön, joten pinta kuivuu nopeasti eikä huonekaluihin jää kosteutta.

Tekstiililattiat rakastavat säännöllistä imuroimista

Liasta suurin osa – noin 80 % – on kuivaa, hienojakoista pölyä. Ellei likaa poisteta, se tunkeutuu ajan mittaan syvälle tekstiililattian kudokseen ja nukan väleihin. Tekstiililattioiden puhdistuksessa tärkeintä onkin säännöllisyys ja huolellisuus. Suositeltava imuri tekstiililattioille on harjaava mattoimuri, jossa on riittävä imuteho ja hiukkassuodatin. Lisäksi tekstiililattialle kannattaa tehdä perusteellinen puhdistus tekstiilipesurilla vähintään 2–3 vuoden välein.

Tahrat kuuluvat elämään - onneksi niistä pääsee myös eroon

Imuroinnin ohella säännöllinen tahranpoisto on tärkeää. Poista tahrat tuoreina, jolloin ne eivät ehdi kiinnittyä tiukasti kuituihin. Monet tahrat lähtevät vedellä ja mikrokuitupyyhkeellä, loput tahranpoistoaineella. Kiinteät tahrat kaavitaan pois varovasti, tekstiililattian kuituja vaurioittamatta – nestemäiset tahrat puolestaan imeytetään imukykyiseen kankaaseen. Pinttyneet tahrat poistetaan tahranpoistoaineilla valmistajan ohjeita noudattaen. Hyvä vinkki on kokeilla tahranpoistoainetta pienelle alueelle huomaamattomaan paikkaan. Tahra kannattaa käsitellä reunoilta keskelle päin, jottei se leviä.

6 vinkkiä puhtaanapitoon

  1. Tutustu aina ensin materiaalin hoito-ohjeisiin.
  2. Puhdista näkyvä lika päivittäin ja imuroi lattiat vähintään kerran viikossa (eläintalouksissa 2–3 kertaa viikossa).
  3. Valitse huonekalukankaaksi likaa hylkivä kangas, josta tahrat on helppo puhdistaa ilman kemikaaleja
  4. Poista tahrat ripeästi ja oikein. Käytä tarvittaessa erikoispuhdistusaineita ohjeiden mukaisesti.
  5. Ota rutiiniksi perusteellinen puhdistus kulutuksen ja käytön mukaan.
  6. Löytyyhän ulko-oven sisäpuolelta jo laadukas sekä riittävän iso kuramatto? Kun lian ja roskat pysäyttää jo ulko-ovella, pääsee huomattavasti helpommalla.