Veritaksen uudessa pääkonttorissa astellaan ekologisilla Ege-tekstiililattioilla

Turun Kupittaalle valmistui syksyllä 2020 BREEAM Excellent -luokan toimistokiinteistö, Trivium Retoriikka, jossa näkyy myös Orient Occidentin vihreä kädenjälki: rakennuksessa sijaitsevan Veritaksen pääkonttorin lattioissa käytettiin kierrätysmateriaalista valmistettuja Ege Reform -mattolaattoja.

Veritas Eläkevakuutuksen rakennuttama, ainutlaatuinen Trivium Retoriikka toimii paitsi vuokratiloina muille yrityksille myös yhtiön omana pääkonttorina. Veritaksen tekninen päällikkö Jarkko Saari kertoo, että uudishanke kuvaa hyvin yhtiön nykyisiä ympäristövastuullisuuteen liittyviä päämääriä: energiatehokkuus ja ekologisuus ohjaavat Veritaksen kiinteistökehitystä niin olemassa olevien rakennusten kuin uudiskohteiden saralla.

– Tavoitteemme on saada kaikki omistamamme kiinteistöt hiilineutraaleiksi 2030-luvulle tultaessa. Ympäristövastuullisuutemme on monen tekijän summa ja ilman muuta myös uudiskohteidemme sisustusvalintoihin liittyvät valinnat näyttelevät siinä merkittävää roolia.

Saari kertoo, että Trivium Retoriikassa käytettävien sisustusmateriaalien päästöluokitusvaatimukset määriteltiin heti suunnittelun alkuvaiheessa.

– Esimerkiksi tekstiililattioiden tuli täyttää M1-päästöluokituksen ehdot. Lisäksi myös turvallisuuteen ja terveellisyyteen sekä yleiseen viihtyisyyteen vaikuttavat tekijät, kuten akustiikka, painoivat päätöksenteon vaakakupissa.
 

 

"Myös turvallisuuteen, terveellisyyteen sekä akustiikkaan liittyvät ominaisuudet puhuivat Ege-mattolaattojen valinnan puolesta."
Jarkko Saari, tekninen päällikkö, Veritas Eläkevakuutus

Tyylikkyyttä ympäristöarvot edellä

Trivium Retoriikan hankkeessa Veritaksen omaan käyttöön tulleiden kolmen ylimmän kerroksen työympäristöstä ja sisustusarkkitehtuurista vastasi KVA Arkkitehdit Oy. Kestävään kehitykseen panostavan toimiston Design Director Eija Niemelä kertoo, että suunnittelussa lähdettiin liikkeelle BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-tasovaatimuksen täyttämisestä.

– Orient Occidentin toimittamat Ege Reform -tekstiililattiat valikoituvat käyttöön paitsi niiden ekologisuuden ja hyvää huoneilmaa edesauttavien ominaisuuksien myös visuaalisen yhteensopivuuden ja tyylikkyyden ansiosta.

Trivium Retoriikkaan valikoidut mattolaatat ovat paitsi kauniita myös laadukkaita ja ympäristöystävällisiä. Ege Reform -mattolaattojen pintamateriaali on ECONYL-lankaa, joka valmistetaan käytetyistä kalaverkoista ja muista jätemuoveista. Vaikka materiaali on uusioainesta, on sen kulutuskestävyys ja muut ominaisuudet täysin samat kuin neitseellisistä raaka-aineista valmistetuissa tuotteissa. Lisäksi mattolaattojen kaikki materiaalit ovat täysin kierrätettävissä tuotteen elinkaaren päättyessä.

Kokonaisuudessaan Veritaksen uuden pääkonttorin sisustus on Eija Niemelän mukaan seesteinen, ystävällinen ja tyylikäs, muttei kova.

– Lattiapintavalinnoilla on iso merkitys tilan yleisfiiliksen luomisessa, etenkin tämän kokoluokan hankkeissa. Egen vaihtoehdoista löytyi täsmälleen toivomamme ja lopputuloksesta tuli juuri sellainen kuin piti, niin teknisesti kuin visuaalisestikin. Sävyt ja struktuurit tuovat mieleen betonimaisen rosoisuuden lempeän pehmeällä tavalla, Niemelä muotoilee.
 

Asiantuntijat vastuullisuudessa toistensa tukena

Jarkko Saaren mukaan Trivium Retoriikka -hanke oli hyvä esimerkki siitä, miten vastuulliset tavoitteet toteutuvat yhteen hiileen puhaltavien kumppanien yhteistyöllä.

– Me Veritaksella kartutamme vastuullisuuteen liittyvää tietotaitoamme jatkuvasti, ja tässä kehitystyössä oikeiden kumppanien, kuten nyt suunnittelijoiden ja materiaalitoimittajien, tarjoama asiantuntemus ja osaaminen ovat ensiarvoisen arvokkaita asioita, Saari kiittelee.

Niemelä on Saaren kanssa samoilla linjoilla. Hän korostaa, että suunnittelijalla on aina merkittävä rooli suunnittelun ekologisuuslähtökohtien noudattamisessa – ja viime kädessä myös niihin liittyvien tavoitteiden täyttymisessä.

– Tilaaja-asiakas ei monestikaan tunne kovin hyvin tarjolla olevia materiaalivaihtoehtoja tai niiden ympäristövastuullisuuteen liittyviä ominaisuuksia. Suunnittelija on se, joka etsii ja löytää sopivat ratkaisut ja ehdottaa niitä tilaajalle ja asiakkaalle. Orient Occident on pitänyt meidät aina hyvin ajan tasalla uusista tuotteista, niiden ominaisuuksista ja mahdollisuuksista.

Niemelä kertoo, että kestävän kehityksen tukeminen on aina ollut Orient Occidentin kanssa tehdyissä hankkeissa merkittävä päämäärä.

– Ekologisuus on meille sisäänrakennettu arvo, kestävät valinnat ohjaavat suunnitteluamme. Orient Occident on ollut meille näitä arvoja ja toimintamalleja vastaava kumppani. Vahva ja jaettu yhteisymmärrys on vastuullisuusasioissa vaikuttavuuden avaintekijä, hän kuvailee.

Jo 20 vuoden ajan hyvin monenlaisia rakennushankkeita Veritaksella vetänyt Saari mainitsee lopuksi, että Turun kohde oli ensimmäinen, johon myös hän itse jäi töihin.

– Hyvin olen viihtynyt, työt sujuvat ja silmä lepää. Lattiatkin näyttävät niin upeilta, että nyt pitää kyllä olla kahvinhakureissulla tarkkana, hän nauraa.
 

 

Ege Reform -mattolaattojen pintamateriaali on ECONYL-lankaa, joka valmistetaan käytetyistä kalaverkoista ja muista jätemuoveista.

Sinua saattaisi myös kiinnostaa